Levensonderhoud

Een eerste project in dit programma zouden we het “mooi afval project” kunnen noemen.  Met oud krantenpapier en telefoonboeken die we uit Manila aankregen werden sieraden, kerstversieringen en mandjes gemaakt waarna deze afgewerkt werden met verf of vernis of eventueel gedroogde bloemen.

 

Jonge bamboe is er in overvloed op Culion en daarom werd aan groepen huismoeders aangeleerd hoe er mandjes van te weven.  Dit project was gelijklopend met het mooi afval project omdat in het algemeen dezelfde eindproducten verkregen werden met verschillend basismateriaal.  De kwaliteitscontrole en de marketing gebeurde in den beginne door onszelf tot het project volledig werd overgedragen aan de bevolking.

 

Omdat er op Culion zoveel cogongras aanwezig is dat normaal werd verbrand, leerden we enkele groepen hoe papier zelf te maken van dit soort gras.  Na verloop van tijd werd dit een klein industrietje met papier in verschillende kleuren en diktes voor verkoop in binnen- en buitenland.

 

Een ander programma bestond erin huisvrouwen uit de allerarmste families aan te leren hoe snoepgoed te maken, pindakaas en brood, en hoe voeding voor langere tijd te conserveren.  Deze producten werden allemaal makkelijk verkocht op de lokale markt.

 

Een modelviskwekerij en een modelboerderij werden opgericht om mensen aan te leren hoe zelf hiermee te starten.  Ondertussen werd ook een grote boot gebouwd om de vissers bij te staan in het vangen van vis dat toen meestal nog gebeurde met haak en lijn.  Hiermee kon een opleiding gegeven worden hoe te vissen met netten.

 

  

 

Deze levensonderhoudsprogramma’s zijn uitgebreid over de ganse Filippijnse archipel, families zonder inkomen helpen op eigen benen te staan.  Van hulp bij het starten van een ananasplantage tot viskweek...

 

 

Het maken van vuilbakken of bloempotten uit oude banden

  

Het schenken van werktafels en materiaal voor zoals hier het maken van beelden in Cebu

  

  

 

Over het ganse land zijn opleidingen in snit en naad gegeven in samenwerking met de lokale autoriteiten (burgemeester of gouverneur), die de opleiding betaalden, en een klein kapitaal schonken om basismateriaal te kopen voor het starten van een eigen zaak.  Van ons kregen de cursisten een naaimachine.

 

Heel wat families in verschillende provincies kregen hulp bij het starten van een kleine varkenskwekerij...

 

of restaurant, of winkel, of bakkerij...