Medische hulp

In september 2023 hebben we weer wat arme mensen kunnen blijmaken met een rolstoel, en werden een totaal van 24 ziekenhuisbedden weggeschonken aan 2 ziekenhuizen.

Blij met een walker (looprek)Publicatie vanuit de gemeente Calatagan met enkele personen met een handicap die een rolstoel mochten ontvangenAan de Burgemeester van het dorp Calatagan schonken we 12 rolstoelen, 11 walkers, 14 stoelen voor ouderen, een stationary bike en enkele rehabilitatietoestellen voor zijn medisch programma naar de allerarmsten

Een barangay (Filipijnsbaranggay) is de kleinste bestuurlijke eenheid die in de Filipijnen bestaat, onder die van een Filippijnse stad of een Filippijnse gemeente.  Steden en gemeenten in de Filipijnen zijn onderverdeeld in barangays. Een barangay wordt bestuurd door een aantal verkiesbare bestuurders (sangguniang barangay), die weer worden voorgezeten door een 'barangay captain' (punong barangay).

In maart 2020 waren er 42.046 barangays in de Filipijnen.

Een barangayhal is de zetel van de lokale overheid voor de barangay, een klein “gemeentehuis”. De kapitein van de barangay, het hoofd van de regering van barangay, zal daar vaak een functie bekleden. De gekozen barangayraad, de Sangguniang Barangay, zal daar ook vergaderen.

De barangayhal doet ook dienst als een lokaal gemeenschapscentrum en biedt vaak ruimte voor zowel permanente als tijdelijke diensten en evenementen. Het kinderdagverblijf van de barangay en de kantoorruimte voor de tanods en de gezondheidswerkers van de barangay zijn daar vaak gevestigd.

De Barangay Health Volunteer, ook bekend als Barangay Health Worker, is een categorie van zorgverleners in de Filippijnen. Ze volgen een basisopleiding bij een erkende overheid of niet-gouvernementele organisatie, en verlenen eerstelijnszorg in de gemeenschap. Ze bieden diensten zoals eerste hulp, moeder-, neonatale en kindergezondheid, en gemeenschapsgerichte interventies, waaronder immunisatieklinieken voor barangays (lokale buurten).

Deze Barangay Health Centers hebben bijna geen medische uitrusting.  Zieke mensen worden onderzocht en geholpen terwijl ze op de grond of een stoel zitten.  Het belang van betere medische apparatuur is om de burgers van de gezondheidscentra van barangay te helpen.

Met betere medische apparatuur te schenken aan deze Barangay Health Centers, hoeven de patiënten niet rechtstreeks naar ziekenhuizen gaan waarvoor ze zoveel moeten betalen (terwijl ze geen geld hebben om te betalen, en de dokter in het ziekenhuis je niet helpt als je niet betaalt), in tegenstelling tot de Barangay Health Center, waar het gratis is en dicht bij hun woningen.


We hebben een vijftigtal ziekenhuisbedden geschonken gekregen, waarvan er een dertigtal zijn aangekomen in de Filipijnen.  Deze hebben we dan geschonken aan elke Barangay Health Center in Calatagan, Batangas.
In en uitladen van de bedden, in Antwerpen en in Calatagan.


De barangays zijn allemaal hun bed komen halen, elk met hun transportmiddel.
En dan per barangay in hun Healh Center gezet.