Noodhulp

Sinds de zware aardbeving in de Filipijnen van 1990 die vooral Baguio trof, hebben we steeds onmiddellijk hulp geboden.  Van voeding, kleren tot keukenmateriaal en heel vaak in de heropbouw van de huisjes van de getroffenen.   Buiten de supertyphoons gelijk Ondoy in 2009 en Haiyan in 2013, hebben we altijd hulp geboden aan slachtoffers bij elka typhoons, en ook na de uitbarsting van de Mount Pinatubo in 1991.


Hierboven beelden van de aardbeving van 1990.


Na de Mount Pinatubo uitbarsting in 1991 waren volledige dorpen bedolven onder de lahar.


  
Onze teams zijn zo vlug mogelijk ter plaatse om eerste noden op te vangen, schenkingen te doen aan andere organisaties die ook meehelpen, en zoals hierboven, in de provincie Pampanga na de Pinatubo uitbarsting, bij de bouw van bunkhouses.


Na typhoon Ondoy in 2009 werden duizenden families ondergebracht in tijdelijke opvangplaatsen, zoals hier de Pacita Elementary School in San Pedro, Laguna.  Honderden families mochten wonen onder het overdekte sportveld.  Wij waren er om hen eten, kleren, speelgoed voor de kinderen en andere nodige spullen te schenken.  Bij het uitdelen van de kleren kregen we hulp van een plaatselijke organisatie.  Spullen werden aangebracht met onze vrachtwagen.      

8 November 2013, een gruwelijke dag voor de Filipijnen.  Typhoon HAIYAN laat een vernietigend spoor na, 7000 mensen dood, duizenden mensen vermist en honderdduizenden families zijn alles kwijt.  Onmiddellijk waren we er, van Palo (Leyte, waar ook het Belgisch B-Fast team heeft gewerkt, en waar we reeds actief zijn sinds 2008), tot Culion (Palawan, de vroegere melaatsenkolonie).
Honderden families hebben we kunnen helpen.  En nu gaan we nog zoveel mogelijk families een nieuw huisje schenken.Scholen werden uitgerust met 1 tent per school, geschonken door de Verenigde Naties.

Kinderen in de tenten van de Verenigde Naties en daarbuiten (families die geen tent kregen) waren toch oh zo blij met kleren, speelgoed, knuffeldieren en schoentjes.
Voor de heropbouw van de huisjes zijn we begonnen met bouwblokken aan te kopen.